Do you want to know what this mumbojumbo is about? Translate to something that resembles English.

Tuesday, April 20, 2010

Dag 9: Ho'okipa vs Henrik: 1-1

Prognosen var något mer vind idag med ett litet swell som bygger till riktigt stort imorgon och övermorgon. Vi var lite osäkra på vilken strand vi skulle välja eftersom vissa var sugna på en hopplektion, andra ville ha mer vågor och några få såg chansen att segla Ho'okipa innan monstervågorna skulle rulla in imorgon.


Ho'okipa är inte för alla. För mig?

Efter många turer mellan stränderna kom vi fram till att Sprecks i stort sett var platt och värdelöst för hopp samt Ho'okipa stängt pga en regel som säger att om det är fler än 10 vågsurfare ute får inga vindsurfare gå ut. Valet blev Kanaha vilket inte var så dumt alls. Kanaha med lite mer vind än tidigare och något mindre vågor såg riktigt inbjudande ut. Jag började med min 89l twin men bytte snart till 74l twin för att komma runt i svängarna lite bättre.

Vinden ökad stadig och efter lunch planade jag nästan hela tiden. Fångade en riktigt go våg som jag lyckade följa en bra bit och fick in en 5-6 svängar. Precis det som jag åkt halva jorden runt för att få göra. Yes.


En av gångerna som jag guppade ut genom vågorna fick jag syn på en sköldpadda. Jag har sett en hel del på håll tidigare men denna verkade inte så skygg så jag seglade närmre, la ner riggen och följde den en bit ner under ytan. Hade inte min skyddsväst hindrat mig så hade jag lätt kunnat simma ner och klappat den på ryggen :-)


Senare på eftermiddagen fick vi rapport att Ho'okipa hade öppnat för vindsurfare, alla teamseglare var på plats och det såg perfekt ut. Vi packade snabbt in oss i bilarna och körde upp till världens kanske mest kända surfspot. Min puls var redan långt över normal... varje dag sen jag landade på Maui har det pratats om Ho'okipa med respekt, vördnad och fruktan. Vågorna har en extrem kraft och strömmen är där efter. Och som det inte var nog så finns det bara ett 5-10 m brett ställe att kliva i och ur, resten är klippor med sjöborrar och korall. Ska man gå i måste man vänta på att dom största vågorna rullat färdig, trotsa beach breaket och slöra ner några 100 meter till kanalen ut som förhoppningsvis är öppen. När man sen ska in måste man höjda enormt, ta en lagom stor våg långt ut och rida den hela vägen fram till sandplätten. Det svåra är att det sällan blåser nära stranden och att strömmen är galet stark.

Jag lyckades som enda rookie att ta mig ut även om jag blev uppäten i kanalen, gjorde några ok vågor men kände ganska snart krampkänning i vaderna troligen för att jag spände mig lite extra. Landningen såg ut att lyckas fram till ca 40 meter från stranden, när jag kom för långt från min våg, stallade, och blev uppäten bakifrån av samma våg.

Jaha, vad gör jag nu då. Ingen vind att starta i, strömmen drar mig mot klipporna... men så såg jag en av teamseglarna framför mig i samma situation som började simma mot stranden med sina grejor. Gör han så, kan jag också tänkte jag och började simma allt vad jag kunde. Tyvärr lyckades jag inte pricka sandplätten utan fick sätta ner fötterna på revet och skar upp samma fot igen.

Mina bilder berättar inte hur stort det var eller vilka fantastiska moves man kunde göra men kolla vad Maui Surf Report har rapporterat från Ho'okipa samma dag.

Maui 9 - Hookipa from Henrik Olsson on Vimeo.




Redo för utmaningen.

Det blir trångt ibland.

Bottom turn, vågar inte läggaa ner seglet...

Vågen är i stort sett lodrät i cutbacken så jag näbbar oundvikligen...


... crash and burn.

Priset för att segla Ho'okipa är trasiga fötter.


Vind 4/5 - I stort sett perfekt. Lite mer vind så hade man kanske planat hela tiden.

Vågor 5/5 - Stort, cleant, snabbt

Maui: 5/5 - Seglat Ho'okpa måste ge en femma.

/henrik

6 comments:

  1. Ah, spännande!! Jag förstår den höga pulsen, har på totalt 8 veckor inte vågat mig ut på Hookipa :-( kanske nästa år...
    Skulle nog behöva Mr Cribb som hetsade på lite....
    Om du har lust så hälsa till Guy från Calle Sollander.
    Riktigt kul att följa bloggen!!

    ReplyDelete
  2. Mmmmmm. Ser fram emot nästa update. Här har det begåtts premiär med SUP och segel. Planing i 3 m/s var nytt för mig :-)
    Går inte upp emot Hookipa men fin start på arbetsdagen likväl.
    Dessvärre ser det ut som att flygplatserna öppnar gradvis, så du kanske måste åka hem så småningom.

    ReplyDelete
  3. Kolla den nya filmen. Det var ingen lätt match, vågorna var sjukt snabba och branta. Jag var inte med på att det skulle vara så stor skillnad mot dom andra spotsen vi seglat på. Nu, några dar senare är jag dock sugen igen. Kanske imorgon...

    ReplyDelete
  4. Respekt mannen, respekt... vågorna ser sjukt snabba ut... men känner jag dig så snart käkar du dem till frukost och inte tvärtom :)

    ReplyDelete
  5. Läckert! När du var på väg ner i vattnet så gick min puls upp bara av att kolla på, undrar hur hög den kommer vara när jag verkligen står där :-)
    Inspirerande!

    ReplyDelete
  6. Bra laddat. Jag känner igen den där extra pulsen som liksom alltidinfinner sig på Hookipa. Men mycket av svårigheten är just själva hypen. Strömmen är egentligen bra, för det är den som tar dig förbi stenarna. Utan den hade jag varit på stenarna 100 gånger. Tricket är att trycka ned prylarna under vattnet och flyta med tills man är runt yttersta stenarna, sedan vattenstarta. Man är då fortfarande i läge att segla rakt ut i kanalen. Det sämsta stället att trilla är egentlligen rätt ut från stranden, därifrån blir mn lättare spolad mot stenarna utan att strömmen hinner hjälpa till. SÅ på väg ut är det i princip alltid säkrare att direkt falla av rejält och smita nära stenarna. Väl ute är det inga problem att när man skall ge upp ta lite höjd och segla rakt in på stranden, såtillvida det inte är totalpunka på vinden, då kan det bli jobbigt.

    ReplyDelete